torsdag 21 januari 2010

Svar på läsarfråga!

Jag fick en fråga av Crystal. Antar att detta är ditt namn efter att ha checkat din email :) Frågan var om marketing är ett svårt major och om det är mycket matte? Jag tänkte att jag svarar här, eftersom en del andra kanske undrar.Det amerikanska skolsystemet är väldigt annorlunda det svenska. Nu vet inte jag hur du har tänkt styra upp dina eventuella USA-studier, men i mitt fall spenderade jag de två första åren på ett community college och gjorde sen en s.k transfer till ett universitet. Innan jag fick göra min transfer var jag tvungen att uppnå "college level math". Detta är en grundnivå som ALLA måste uppnå för att få ta en examen i USA. Om man behöver gå högre upp i "mattedjungeln" och ta svårare kurser beror på ditt major.

För marketing och den skolan jag gjorde min transfer till (CSU Northridge) krävdes två kurser från college level math, men inget högre! Dessa två var "statistics" och "functions and modeling for business and social science". Man gör ett placeringstest innan man börjar skolan, och jag hamnade långt under college level math och fick börja med lägre kurser, innan jag kunde ta dessa två.


När jag flyttade hit hade jag ett track record av Matte A = G, Matte B = G och Matte C = IG. För att översätta. Jag HATADE matte. Saken är den att alla kan lära sig matte och jag (nu äldre och visare än på gymnasiet) bestämde mig för att mästra siffrorna och ekvationerna! Jag spenderade timtal, nästan varje dag, med matte under mitt första år i USA. Ren jävlar anamma. Efter att grunderna hade lagts i min hjärna gick det lättare. Efter 5 mattekurser har jag A i fyra av dem och B i en. Det går om man ger sig fan på att klara det!!! Nu är matte faktiskt t.o.m lite kul :) Det handlar om att bara ge sig fan på att man kan klara det.... att man har svårt för matte är bara en omständighet, ingen ursäkt.

Marketing är inget matteämne. Du måste som sagt klara dig upp till college level math, that's it! Detta gäller för ALLA majors i USA. Marketing handlar desto mer om ekonomi, vilket handlar om koncept och teorier, mer än siffror och ekvationer. Om marketing är svårt är nästa fråga :) Man måste gilla att stå framför människor och prata, vilket jag själv äntligen har lärt mig uppskatta och klara av! Man blir tvungen att klara av det, om man ska få bra betyg. Marketing handlar om "people skills", uppfinningsrikedom och en förmåga att förstå en marknad, samtidigt som man ska vara någorlunda sifferkunnig och förstå ekonomi. Jag har inte haft det "lätt" när jag har pluggat här. Vill man ha en massa A, får man lägga ner tid :) Jag har väldigt lätt för att ta till mig information, men jag spenderar ändå VÄLDIGT mycket tid på mitt plugg. Jag skulle säga såhär; på universitetsnivå är utbildning inte lätt, men det blir svårt först när du lägger ner för lite tid på det :)

Hoppas det gav lite klarhet Crystal :) 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det hjälpte jättemycket! Tack för att du tog dig tid att svara. :) / Crystal