måndag 5 juli 2010

I Am Because We Are

Jag har precis sett dokumentären "I Am Because We Are" och den berörde mig verkligen på djupet. Den officiella beskrivningen säger att den handlar om föräldralösa barn i Malawi, men egentligen handlar den om så mycket mer.

Jag tror det är extremt viktigt att förstå hur människor lever i andra, mindre lyckligt lottade, delar av världen. Den här dokumentären visar verkligen hur de kämpar. Hushåll bestående endast av syskon, som försöker överleva efter att båda föräldrarna har dött. Hemska överfall på små pojkar som har gett sig ut på en livsfarlig, men absolut livsnödvändig, resa till fots för att köpa mat. Mammor som tvingas ha sex med en främling efter att hennes son har dött, för att blir "renad". Barn, yngre än 10 år, som inte kan gå i skolan eftersom de inte har råd, måste tvätta sina kläder, tigga pengar till mat, se efter småsyskon och fokusera all ledig tid på att överleva. Det kostar 12 dollar för ett barn att gå i skolan en termin. Praktiskt taget ingenting, men en förmögenhet för dem. Inga föräldrar. Ingen säkerhet. Det är absolut hjärtskärande att höra de här små, små barnen berätta om sin vardag.Få människor gör något. Få människor donerar tid och pengar till behövande. Det betyder absolut inte att man är en dålig människa, men jag kan inte låta bli att undra varför det är så lätt för många att vända bort ögonen och välja att inte se. Det är lätt att glömma bort att vi alla är människor. Jag hade ett fadderbarn, men slutade skicka pengar när jag började plugga. Jag ska definitivt börja igen, så fort jag får en inkomst. Alla kan inte donera pengar och tid, men det är var och ens ansvar att vara informerad och inse att alla inte är lika lyckligt lottade som vi. I am because we are..... utan varandra är vi ingenting. Det spelar ingen roll vilken hudfärg en människa har eller vilken världsdel han eller hon kommer från. Ibland är det bästa man kan göra att öppna ögonen.Gå in på den här länken för att se "I Am Because We Are". Jag vet inte om Hulu fungerar i Sverige...... men jag hoppas. Annars finns det säkert något annat sätt ni kan se filmen på.


1 kommentar:

Anonym sa...

Filmtips, The Road (kanske inte så passande inlägg just till det du just skrivit) men en film som också berör väldigt mycket. Var tvungen att gå in på toa och hulk-tjura så att Christian inte skulle se mig... illa! Se den! Livet och världen är orättvis. /Lindgren