torsdag 27 september 2012

Tour Manager 101

En lasare skrev till mig for ett tag sedan och hade valdigt specifika fragar kring mitt jobb, och jag blev sa himla glad. Sorry att det har drojt men jag tankte svara nu. Sitter pa mitt hotellrum i Managua (Nicaragua) och har lite tid over innan jag ska knoppa.

For det forsta sa vill jag bara saga att jag blir lika forvanad varje gang jag far en kommentar och nagon sager att de faktiskt FOLJER min blogg :) Kul ju!!

Nu till fragorna... jag borjade med journalistik som major nar jag flyttade till USA, och bytte sedan till kommunikation innan jag tillslut hittade hem och bytte till marknadsforing. Det kostar pengar (och i de flestas fall aven tid) att byta major, men jag gav mig fan pa att inte halka efter och pluggade non stop i tva ar under min tid pa community college. Alla terminer, PLUS alla somrar och vintrar. Jag maxade mina tillatna units per termin dessutom. Det ar nog ett av mina viktigaste rad for er som vill plugga i USA. Plugga hart, alla terminer, och maxa det antal units ni tar varje termin for att halla ner kostnaderna och studietiden. Jag pluggade i exakt fyra ar, och det ar exakt sa lang tid en bachelor ska ta. Man kan gora den snabbare om man kan systemet, men det ar svart att veta i borjan hur man ska navigera inom skolsystemet.

Mitt jobb fick jag genom hart javla slit. Jag gav mig fan pa att praktisera pa ett skivbolag, och det slutade med att jag blev rekommenderad av var internship director pa skolan till Warner Bros. Records, och darifran blev jag rekommenderad till Sony Music.... och darifran blev jag rekommenderad till foretaget jag nu jobbar pa. Fattar ni galoppen? Kontakter ar A och O, i kombination med ett fokus pa malet, vad det nu an kan vara. Man maste slita... hardare antagligen an nagonsin forut, men det ar det vart. Musikindustrin ar hard... men vill man sa gar det.

Jag borjade som bokningsagent for DJs pa Skam Artist, och avancerade ratt snabbt till att gora turnelogistik for Pitbull, och blev sen sponsrad och kort darefter turnemanager :) 
Hur hamnade jag dar da? 
Blod, svett och tarar. 
Jag har schemalagd kontorstid mellan 09:00 och 19:00 varje dag... men  jag skulle tippa att jag i borjan jobbade cirka 12-15 timmar/dag 7 dagar i veckan... bara for att visa att jag ar BAST :) Numera ser jag det inte direkt som att jag har arbetstider. Jag reser ju for det mesta och allt flyter liksom ihop. Jag bor pa flygplatser, hotell och konsertarenor runt om i varlden och stundtals gor jag pitstops i mitt hem i LA :) Men ja..... jag jobbar typ.... hela tiden :) 

Det blir absolut inte ensamt. Jag reser med 20 grabbar... sa det ar full rulle hela tiden, och nar jag ar i LA har jag mina grymma arbetskollegor pa Skam Artist. Det jobbiga med det har jobbet ar att du ALDRIG finner 100% ro. Det ar svart att skota hemmet och ta sig tid for sig sjalv nar man ar ansvarig for att en turne pa en sa otroligt hog niva ska drivas smidigt. Det ar tungt. Javligt tungt. Jag har blivit graharig :) Pa riktigt. Hjartklappning. Gratit manga, manga ganger. Men det ar det vart.

Det ar klart du ska fraga om pengar om du undrar. Nar jag borjade som bokningsagent tjanade jag 625 dollar i veckan vilket ar NADA, men de flesta jobb inom musikindustrin startar pa mindre an det till och med. ALLA i den har staden vill ha ditt jobb.. sa de kan betala vad som helst. Men nu har jag jobbat hos Skam i 1 ar och 4 manader och jag har fatt fyra loneforhojningar och ligger pa en baslon pa 28000 och det varierar upp till 40000 beroende pa hur mycket jag turnerar. Sa livet ar gott ;)

Dessutom tycker jag inte att pengar ska avgora om du ska satsa pa en viss karriar eller inte. Om du har en drom ar det drommen som ska styra dig och inte dollar signs. Hur man an vander och vrider pa det kommer du suga pa det du gor om du gor det for pengarna. Jag tror sakert dina foraldrar menar val, men jag haller inte med :) Har man en drom ska man lata den styra... i alla fall prova pa. Du kanske inser under vagens gang att det inte var en sa viktig drom som du trodde. Eller sa inser du att du ar pa precis ratt plats vid precis ratt tillfalle! Som moi :)

(oooooooooooooooooooook!!!! Jag har forsokt lagga upp bilder nu i tio minuter men skiten funkar inte for uppkopplingen pa hotellet ar for dalig... #tourmanagerproblems)





3 kommentarer:

M sa...

1. Turneras det lika mycket året om eller finns det vissa "långsamma" perioder?
2. Har man någon sorts semester från jobb inom ditt yrke?

Följer också din blogg, har gjort det länge och tycker det är grymt kul att se att du lyckats med precis det du ville. Så grymt bra jobbat!
Verkligen imponerande och du förtjänar verkligen all din framgång!

Tara sa...

Menar du 28 000kr i mån eller 28 000kr/veckan? :)

Lisa {A Piece of Lisa} sa...

Hej Frida!

Gud vad kul att det går så bra för dig, vad duktig du är! Ashäftigt kort på dig och Steve ju! :)

Kram Lisa